Quantcast
Channel: ARA VaDeJocs » Xbox One
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13

Anàlisi: Broken Sword 5: La maldición de la serpiente

$
0
0

El desembre de 2013 sortia a la venda per a ordinador la cinquena entrega de la saga Broken Sword, una entrega finançada a través de la pàgina de micromassenatge KickStarter. Quasi dos anys després, concretament el passat 4 de setembre de 2015 i seguint els mateixos passos que molts jocs d’èxit exclusius per a PC, Revolution Games i Koch Media han fet possible que aquesta aventura gràfica es pugui jugar a PlayStation 4 i Xbox One, aquesta última, analitzada a continuació.

Broken_Sword_Boxart Versió analitzada:Xbox One
Gènere: Aventura gràfica
Desenvolupat per: Revolution Games
Editat per: Koch Media
PEGI: +16.

ROGER BALDOMÀ | Sant Quirze del Vallès

Amb aquesta nova entrega, arriba a Xbox One una de les aventures gràfiques actuals més ben considerades d’aquest segle. El primer joc de la sèrie va aparèixer al 1996 i des d’aleshores se’n han publicat un total de quatre entregues més comptant amb la que avui analitzem.

En aquesta ocasió, George Stobbart i Nico Collard tornen a ser els protagonistes de la història. Una història que ens situa just després de la segona entrega de Broken Sword, “Broken Sword: The Smoking Mirror”. Per sort, per a aquells jugadors que encara no hagin jugat als capítols anteriors de la saga, és totalment prescindible per avançar en l’aventura tot i que, evidentment, alguns detalls irrellevants ens passaran desapercebuts.

Nico Collard i George Sttobart

Nico Collard i George Sttobart

Com tota aventura gràfica, una de les parts més importants és la història que ens farà viure. La saga Broken Sword es caracteritza per tenir molt bones històries, centrades en la història real i aquesta vegada han continuat en la mateixa línia. En aquest capítol l’equip de Revolution Games ens situarà en una aventura on Catalunya i la Guerra Civil seran el fil conductor de la història tot i que també passarem per altres països com França on comença la nostra aventura o el Regne Unit.

A l’hora de jugar a Broken Sword ens trobarem davant d’una aventura gràfica clàssica. És a dir, una aventura on només ens mourem amb un punter que ens permetrà selecccionar accions, combinar elements del nostre inventari i conversar amb els diferents personatges que ens anem trobant. Durant tota l’aventura haurem d’anar resolent mistèris i descobrint com avançar per resoldre tot tipus de trencalcosques.

Intentant resoldre un trencaclosques

Intentant resoldre un trencaclosques

Els trencaclosques, o la combinació d’elements per resoldre’ls sempre ha estat un dels punts més complicats de les aventures gràfiques. Inicialment Broken Sword comença amb trencaclosques molt evidents, però mica en mica s’anirà complicant. Per sort, per a aquells que no vulguin recórrer a les guies, Revolution Games ha incorporat un sistema de pistes. Aquestes pistes es poden consultar de manera opcional, i farà que per a aquells jugadors més impacients, sigui més fàcil tirar endavant. El sistema ens donarà fins a tres pistes per saber què fer. Inicialment les tres pistes no es mostraran, i si confirmem que les volem veure, les podrem descobrir d’una en una. Així, podrem intentar resoldre els trencaclosques amb una petita ajuda ja que la tercera pista ens donarà la solució al problema.

Tècnicament la saga ha tornat a un estil més clàssic d’aventura gràfica. En les edicions anteriors, Revolution Games havia creat entorns totalment 3D i en aquesta ocasió navegarem per mapes, escenaris petits en dues dimensions dibuixats a mà i un afegit, el modelat dels personatges en 3D que donarà un toc més modern al ja clàssic estil d’aventura gràfica tot i tornar als origens.

La música i els efectes son correctes i ambienten l’aventura en tot moment. Però cal destacar el doblatge al castellà que tot i que molt bo, té petites errades com per exemple traduir 2:30PM per les dues de la matinada i algun gentilici. Però la part més interessant l’aporta el fet que la història estigui centrada a Catalunya perquè en moltes ocasions apareixeran noms de ciutats catalanes, mots catalans i fins i tot una petita frase en català. La majoria de paraules en català estan doblades correctament en català a excepció d’una paraula clau: “La maledicció”.

La Moreneta a la Santa Cova

La Moreneta a la Santa Cova

Broken Sword: La maldición de la serpiente és una molt bona aventura gràfica que amb un preu reduït farà gaudir als jugadors que van jugar a clàssics del gènere en ordinador i que permetrà als videojugadors més joves conèixer un gènere que fins a dia d’avui no ha gaudit de cap títol que no fos una remasterització en consola de joc.

El millor
  • Bona història
  • Sistema de pistes
  • Doblatge
  • Retorn als gràfics clàssics d’aventures gràfiques.
El pitjor
  • Alguna errada al doblatge i a la traducció
  • Pantalla de pausa i menús
“Vaig agafar Broken Sword amb molts prejudicis després de no haver gaudit de les remasteritzacions de Monkey Island per aconsola. Pensava que les aventures gràfiques ja eren un gènere caduc i que no podien despertar interès, però després de jugar a Broken Sword: La maldición de la serpiente el primer que he fet és comprar les quatre entregues anteriors. Un imprescindible ja sigui en versió PC, Xbox One o PlayStation 4.”

Roger Baldomà i Leiva (Sant Quirze del Vallès, 1979), és enginyer tècnic en informàtica de gestió i desenvolupador d’aplicacions per a telèfons intel·ligents.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13

Trending Articles